Rotterdam introduceert volledig elektrische watertaxi met Tesla-accu

via https://www.ovpro.nl/innovatie-2/2017/06/15/rotterdam-introduceert-volledig-elektrische-watertaxi-met-tesla-accu/

Rotterdam heeft deze week de eerste volledig elektrische watertaxi verwelkomd. De stad hoopt dat personenvervoer over het water een oplossing kan zijn voor een goede bereikbaarheid nu het steeds drukker wordt op de wegen. “Een goede aansluiting van de watertaxi met de rest van het openbaar vervoer zorgt voor tijdswinst ten opzichte van reizen met de auto tijdens de spits”, meent Hugo de Bruijn, adviseur afdeling Verkeer & Vervoer van de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam heeft momenteel een beperkte vloot van watertaxi’s, maar is van mening dat het personenvervoer over het water steeds belangrijker wordt in Rotterdam. Het is namelijk een slimme manier om de drukte op de wegen in de stad wat te verlichten. Dat betekent dat de wens voor meer elektrisch vervoer ook geldt voor de boten over het water.

Tesla

Deze eerste volledig elektrische watertaxi heeft een omgebouwde accu van een Tesla onder de motorkap. Die zijn krachtig genoeg om een watertaxi de hele dag te laten varen met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur. Volgens de gemeente is het de eerste keer dat Tesla een auto-accu heeft hergebruikt op een boot.

“Met het toenemend aantal files merken we dat reizigers zoeken naar alternatieven”, vertelt De Bruijn. “Om de groei van het verkeer over de weg op een duurzame en aantrekkelijke manier op te vangen, zijn slimme oplossingen nodig.” Hij geeft verder aan dat het voor succesvol personenvervoer over water belangrijk is dat er goede aansluitingen zijn met het Rotterdamse openbaar vervoer zoals de haltes van de RET of NS en het fietsnetwerk.

Plug-in hybride watertaxi

Watertaxi Rotterdam introduceerde in 2016 de plug-in hybride watertaxi, maar de volledig elektrische watertaxi is nog milieuvriendelijker. De gemeente wordt op deze wijze geholpen met de wens naar openbaar vervoer zonder emissie-uitstoot. De huidige vloot van Watertaxi Rotterdam omvat in totaal 18 boten met zo’n 50 aanlegplaatsen. Naar verwachting zal het aantal particuliere en zakelijke ritten de komende jaren toenemen, met in 2018 ongeveer 500.000 reizigers op jaarbasis die kiezen voor vervoer over water.